Poradna

Vaše zdraví je pro nás na prvním místě. Nasloucháme vám a respektujeme vaše přání týkající se péče o zdraví.

Ať už potřebujete pomoci s výběrem vhodného léku, doplňku stravy či vitamínu, naši lékárníci jsou tu pro vás! Poradí vám nejen s klasickými léčivy, ale mají zkušenosti i s přírodní léčbou, bylinnou terapií, Bachovými esencemi či homeopatií.

Zeptejte se našeho lékárníka

Splněno
Vyplňte Vaše jméno
Splněno
Vložte validní email
Musíte vyplnit Zprávu
Splněno
Zaškrtněte prosím souhlas GDPR
31. Leden 2023
Dobrý den, každý den mě bolí záda a krční páteř, často také břicho a hlava. Prášky na bolest nepomáhají už jsem s toho neštastná. Už neví co mám dělat. Brání mi to abych žila život naplno.
Odpověď lékárníka:

Dobrý den, je vhodné navštívit praktického lékaře, který vás podrobně vyšetří a navrhne vhodnou léčbu, popř. odešle k odbornému lékaři.

Na dálku Vám bohužel nejsme schopni adekvátně poradit.

S pozdravem Mgr. Radka Kohoutková

 

30. Leden 2023
Dobrý den, mohu zaplatit objednávku na Vašem e-shopu pomocí platební karty Edenred? Děkuji za odpověď. Jana Bílková
Odpověď lékárníka:

Dobrý den, bohužel benefitní karty nelze uplatnit na objednávky v e-shopu.

S pozdravem Mgr. Radka Kohoutková

17. Leden 2023
Dobrý den, před měsícem jsem prodělala asi zánět nosohltanu s velmisilným kašlem ( asi 10 dní) teploty asi 37, 7 - 3 dny). Léčila jsem paralenem a mukosolvanem. Kašel odezněl, ale stále se cítím zahleněná a nemohu se toho zbavit. Rovněž jsem léčila bolest v krku. Můžete mi poradit něco na doléčení (odhlenění)? Děkuji
Odpověď lékárníka:

Dobrý den, u zahlenění je nezbytné dbát na dostatečný pitný režim. Doporučuje se zvýšit příjem tekutin například o 1–2 sklenice teplého bylinkového čaje. S odkašláváním pomohou bylinky - břečťan, tymián, prvosenka, jitrocel nebo bylinky na podporu dýchacích cest - máta, mateřídouška nebo heřmánek. Bylinkový čaj si mužete osladit medem, který obsahuje vitamíny a minerály.

Při zahlenění lze užívat mukolytika nebo expektorancia.

Mukolytika dokáží ztekutit hlen, který se pak snadněji dostane z dýchacích cest (bromhexin, ambroxol, acetylcystein, erdostein).

Z mukolytik lze na Vaše potíže použít Acetylcystein: působí přímo na hlen a ztekucuje ho. Kromě toho má i antioxidační vlastnosti. Je součástí přípravku ACC či Mucobene:

https://www.prvni-lekarna.cz/zbozi/4030855002498/acc-long-600mg-tbl-eff-10

Expektorancia podporují odstranění hlenu z dýchacích cest. (Guaifenesin, extrakt z břečťanu, Cineol)

Cineol je látka z eukalyptové silice. Usnadňuje ředění hlenů a podporuje funkci řasinek čistících dýchací cesty. Má navíc protizánětlivý efekt. Je součástí přípravku Soledum:

https://www.prvni-lekarna.cz/zbozi/3420248/soledum-200mg-enterosolventni-mekke-tobolky-tob-20

Pokud budou potíže nadále přetrvávat doporučuji navštívit lékaře.

S pozdravem Mgr. Radka Kohoutková

10. Leden 2023
Dobrý den. Prosila bych doporučit pro syna 8 let, sportovně velmi aktivní, vitamín D3 nebo jinou podporu imunity pro zimní období. Je nutné u dětí taktéž kombinovat D3 s K3, prosím? Syn nemá rád příchutě (už vůbec ne jahodu), už radši polkne tabletku.
Odpověď lékárníka:

Dobrý den, Vitamin D v kombinaci s vitamínem K se používá k udržení normálního stavu kostí, pro děti lze doporučin např. Femoralex:

https://www.prvni-lekarna.cz/zbozi/4789328/femoralex-d-pharmasuisse-tbl-30

Na podporu imunity se využívá spíše kombinace vitaminu C, D a zinku. Tato kombinace je součástí např. doplňku stravy ImunoHelp (navíc obohoceny o Echinaceu a Rakytník).

https://www.prvni-lekarna.cz/zbozi/4565132/naturevia-imunohelp-cps-60

Nebo také doplněk stravy Imugal (vit. C, D, selen, zinek a betaglukany):

https://www.prvni-lekarna.cz/zbozi/4651759/imugal-cps-60-galmed

S pozdravem Mgr. Radka Kohoutková

9. Leden 2023
Dobrý den, jaká je náhrada zan CHOLAGOL? Děkuji
Odpověď lékárníka:

Dobrý den, se stejnou léčivou látkou neexistuje žádná náhrada. K léčbě trávicích obtížích při onemocnění žlučových cest lze doporučit Febichol (dávkování 3xdenně 2tob těsně před jídlem, při mírnějších obtížích nižší dávkování).

S pozdravem Mgr. Radka Kohoutková

8. Leden 2023
Prosím o doporučení vhodného produktu Kurkumin na regeneraci obalů periferních nervů.
Odpověď lékárníka:

Dobrý den, na problémy s nervovým systémem lze doporučit přípravek Neuritogen, který obsahuje:

Lecitin 300 mg, Kurkumin 150 mg, Mangifera indica (extrakt) 100 mg, Resveratrol 50 mg, Vitamin B6 0,7 mg, Vitamin B2 0,7 mg, Piper nigrum (95% extrakt) 0,5 mg v jedné tabletě. Doporučená dávka je 1-2 tablety denně před jídlem.

Důležité upozornění: Kurkuma není vhodná pro pacienty s nemocemi žlučových cest či záněty jater, protože stimuluje vylučování žluči.

Navíc látka kurkumin může také reagovat s některými léky - antikoagulancii pro ředění krve nebo léky proti rakovině a imunosupresiva, která snižují imunitní reakci. Při současném užívání pak dochází ke snižování účinku těchto léků. Pokud takové léky užíváte, není pro Vás Neuritogen ani jiný doplněk stravy s obsahem kurkuminu vhodný.

S pozdravem Mgr. Radka Kohoutková

 

 

1. Leden 2023
Dobrý den jsem po ASK kolena, a ortoped mi indikoval, injekčně Biovsic 90 mg + D+M v LA, co by šetření, mazání, jako symptomatickou terapii. Bylo mi řečeno, že se jedná o přípravek s vysoce procentní podílem kyseliny Hyaluronové. Rád bych se poradil, zda lze nahradit, či doplnit užíváním, některým z přípravků, Hyalurmed, Hyaluron, či jiných doporučených. Pojišťovny injekci hradí pouze 3x do roka. Rád bych doplnil meziobdobí. Děkuji za radu a pochopení.
Odpověď lékárníka:

Dobrý den, o náhradě v tomto přípradě nemůže být řeč, efekt inj. podávané kys. hyaluronové je výrazně lepší. Doplnit kys. hyaluronovou vnitřně ve formě kapek v mezidobí mezi inj. samozřejmě můžete.

S pozdravem Mgr. Radka Kohoutková

30. Prosinec 2022
Dobrý den je možné užívat dohromady Macmiror 500 mg a Azitromycin 500 mg? Děkuji
Odpověď lékárníka:

Dobrý den,

ano, je to možné, uživát tyto dva přípravky společně.

Děkujeme za Váš dotaz,

s pozdravem

Mgr. Jan Justra

12. Prosinec 2022
Chci se registrovat a vyuzívat vernostni program
Odpověď lékárníka:

Dobrý den, postup registrace a další informace nalzenete zde:

https://www.prvni-lekarna.cz/vernostni-program

S pozdravem Mgr. Radka Kohoutková

5. Prosinec 2022
Dobrý den, nabízíte destilovanou nebo demineralizovanou vodu vhodnou do zvlhčovače v přístroji proti spánkové apnoe? Dále scháním náplasti na nos proti otlaku z dýchací masky ( 2.kůže ). Děkuji
Odpověď lékárníka:

Dobrý den,

destilovanou respektive čištěnou vodu lze zakoupit v kamenné lékárně - přes e-shop tuto možnost nenabízíme. Obdobně i u náplastí doporučuji oslovit prodejnu zdravotnických prostředků. Na našem e-shopu žádnou takovou specializovanou náplast nenabízíme.

Děkujeme za Váš dotaz,

s  pozdravem

Mgr. Jan Justra

Zapojte se do našeho věrnostního programu