Léky na pálení žáhy a překyselení žaludku

Pálení žáhy a překyselení žaludku může být způsobena nadměrnou konzumací jídla, zejména tučného, silně kořeněného, s množstvím alkoholu a cukru. Kromě preventivní opatření, změny jídelníčku a snížení stresu lze doporučit i některé léky, které budou neutralizovat žaludeční kyseliny. Oblíbeným přípravkem je Rennie.

 

Značka (0)
  • Hledám ...
  • Nebyly nalezeny žádní výrobci
 

Jak se projevuje pálení žáhy?

S pálením žáhy se denně setkává až desetina dospělé populace. Za život tato komplikace potká až 40% dospělých a běžně se vyskytuje u poloviny těhotných žen. U těhotných žen se považuje za normální a často příznaky pyrózy samovolně odejdou s porodem.

Jak vzniká pálení žáhy?

Jedná se o zpětný návrat žaludečních šťáv do jícnu. Silně kyselé žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu a dochází tak k nepříjemnému pocitu „pálení žáhy“. Je to prakticky podobný mechanismus jako u zvracení, ale děj neprobíhá reflexně, není provázen dávením ani křečemi. To způsobuje nepříjemný pocit pálení za hrudní kostí, nadměrné slinění, pocity cizího tělesa v krku nebo obtížné a bolestivé polykání.

Jak předcházet pálení žáhy 

  • sledujte potraviny, které vám způsobují potíže a těm se příště obloukem vyhněte
  • u jídla nespěchejte, pořádně kousejte a vyvarujte se pouze jedné velké porce denně (už vůbec ne na večer), rozložte si jídlo na celý den
  • odpusťte si příliš ledové či horké nápoje
  • vyvarujte se sklánění se nad talířem a veškerých činností záhy po jídle v předklonu
  • snižte ve svém životě stres, stahování žaludku s ním spojené ho totiž nutí vyrábět více žaludečních šťáv
  • omezte kouření, obsažený nikotin uvolňuje žaludeční svěrač
  • neutahujte pas těsným oblečením nebo páskem
  • spěte tak, aby hlava byla výše než nohy
  • vyhněte se nadváze

Zapojte se do našeho věrnostního programu