Léky na pálení žáhy a překyselení žaludku
Pálení žáhy a překyselení žaludku může být způsobena nadměrnou konzumací jídla, zejména tučného, silně kořeněného, s množstvím alkoholu a cukru. Kromě preventivní opatření, změny jídelníčku a snížení stresu lze doporučit i některé léky, které budou neutralizovat žaludeční kyseliny. Oblíbeným přípravkem je Rennie.
Jak se projevuje pálení žáhy?
S pálením žáhy se denně setkává až desetina dospělé populace. Za život tato komplikace potká až 40% dospělých a běžně se vyskytuje u poloviny těhotných žen. U těhotných žen se považuje za normální a často příznaky pyrózy samovolně odejdou s porodem.
Jak vzniká pálení žáhy?
Jedná se o zpětný návrat žaludečních šťáv do jícnu. Silně kyselé žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu a dochází tak k nepříjemnému pocitu „pálení žáhy“. Je to prakticky podobný mechanismus jako u zvracení, ale děj neprobíhá reflexně, není provázen dávením ani křečemi. To způsobuje nepříjemný pocit pálení za hrudní kostí, nadměrné slinění, pocity cizího tělesa v krku nebo obtížné a bolestivé polykání.
Jak předcházet pálení žáhy
- sledujte potraviny, které vám způsobují potíže a těm se příště obloukem vyhněte
- u jídla nespěchejte, pořádně kousejte a vyvarujte se pouze jedné velké porce denně (už vůbec ne na večer), rozložte si jídlo na celý den
- odpusťte si příliš ledové či horké nápoje
- vyvarujte se sklánění se nad talířem a veškerých činností záhy po jídle v předklonu
- snižte ve svém životě stres, stahování žaludku s ním spojené ho totiž nutí vyrábět více žaludečních šťáv
- omezte kouření, obsažený nikotin uvolňuje žaludeční svěrač
- neutahujte pas těsným oblečením nebo páskem
- spěte tak, aby hlava byla výše než nohy
- vyhněte se nadváze