Léky proti nadýmání a plynatosti
Nadýmání a plynatost je nejčastěji zapříčiněno některými druhy jídla, stresem, vyšším obsahem cukru v potravě nebo obecně nesprávnými stravovacími návyky. Kromě dietetických opatření, dostatku pohybu a pitného režimu existuje i několik léčiv, které nám s tímto nepříjemným problémem mohou pomoci.Doporučit lze například probiotikum Hylak, nicméně nejoblíbenějším preparátem je Espumisan.
Příčiny nadýmání
Příčiny plynatosti a bolesti v břiše mohou být různé. Nadměrná konzumace potravin, zejména těch, které obsahují velké množství rafinovaných sacharidů a tuků (bílý cukr, bílá mouka atd.), může způsobit nadýmání. Střevní nadýmání je většinou důsledkem nadměrné konzumace nezdravých potravin, ale může nastat také v důsledku nadměrné konzumace vlákniny. Nadýmání žaludku je většinou způsobeno konzumací tučných jídel, která jsou obtížně stravitelná, a tak zůstávají déle v žaludku.
Další příčiny nadýmání jsou:
- zadržování velkého množství tekutin v těle
- gastroenteritida
- intolerance na určité potraviny
- celiakie
- infekce Candida
- intolerance laktózy
- žaludeční vředy
- syndrom dráždivého tračníku
Jak se zbavit nadýmání?
- Jezte menší porce jídla - k nadýmání často dochází po nadměrné konzumaci jídla. Abyste tomu zabránili, rozdělte si denní jídlo na více částí. Také je důležité jídlo důkladně rozžvýkat. Tím se sníží množství vzduchu, které při jedení spolu s jídlem polykáme.
- Dávejte pozor na intoleranci nebo alergii na určitou potravinu - potravinové alergie a intolerance jsou v dnešní době celkem běžné. Často jsou příčinou zvýšené produkce plynů, nadýmání a dalších nepříjemných příznaků.
Nejčastější potravinové intolerance:
- Laktóza – Intolerance laktózy je spojena s řadou zažívacích příznaků, včetně nadýmání. Jedná se o disacharid označovaný také jako mléčný cukr, který se vyskytuje v mléce. V případě intolerance laktózy bude potřeba přestat konzumovat všechny výrobky obsahující mléko.
- Fruktóza – Intolerance fruktózy může kromě nadýmání a bolesti břicha také způsobit průjem, zvracení a pocity nevolnosti. Jedná se o problém spojený s neschopností metabolizovat fruktózu. Pomoci může dieta s vyloučením fruktózy.
- Pšenice a lepek – velké množství lidí netoleruje lepek, skupinu zásobních bílkovin nacházející se v pšenici, ječmeni, špaldě a některých dalších obilovinách
- Vyhýbejte se perlivým nápojům - existují dvě příčiny plynů v zažívacím traktu. První příčinou jsou plyny produkované bakteriemi ve střevě. Druhou příčinou jsou vzduch nebo plyny, které polykáme během jídla nebo pití. Perlivé nápoje obsahují bubliny oxidu uhličitého. Žvýkačky, pití přes slámku a polykání jídla při mluvení nebo ve spěchu může také vést ke zvýšenému množství spolknutého vzduchu, což může způsobit nadýmání.
- Snižte příjem soli - nadýmání může taktéž být spojeno s vysokým příjmem soli. Nadměrná konzumace soli vede k zadržování vody v těle. Z toho důvodu se můžete cítit nafouknutí. Je potřeba vyhnout se potravinám s vysokým obsahem sodíku, který se nachází ve většině zpracovaných potravinách jako jsou polévky, chléb a další.
- Dávejte pozor na umělá sladidla - umělá sladidla jsou považována za zdravější náhradu obyčejného bílého cukru, proto se často nacházejí v receptech na zdravé dezerty. V případě příjmu většího množství těchto sladidel však mohou nastat zažívací potíže, jelikož je střevní bakterie tráví a produkují plyny. Vyhýbejte se sladidlům jako jsou xylitol, sorbitol a mannitol.
- Vyhýbejte se potravinám, které způsobují plynatost - některé potraviny bohaté na vlákninu způsobují zvýšenou plynatost. Jedná se například o luštěniny jako jsou fazole, čočka, hrách nebo sójové boby. Další potraviny, které jsou příčinou nadýmání: brokolice, zelí, kapusta, jablka, hrušky, artyčoky a cibule. Pokud se často cítíte nafouknutí, zkuste několik dní vést evidenci toho, co jste snědli. Takto zjistíte, po které potravině cítíte více plynů nebo nadýmání, a snižte jejich konzumaci na minimum nebo úplně vyřaďte z jídelníčku.