Obrázek je ilustrativní

Olynth HA 0.5mg/ml nosní sprej 10ml

Přípravek OLYNTH HA je určen ke snížení otoku a zvlhčení nosní sliznice při akutní rýmě, při nadměrné tvorbě hlenu způsobené vazomotorickou rýmou a při alergické rýmě. OLYNTH HA 0,5 mg/ml je určen k léčbě dětí od 2 do 7 let. Čtěte pozorně příbalový leták.

Před použitím si přečtěte příbalovou informaci
Skladem na e-shopu
Zaregistrujte se a nákupem získáte 104 bodů
Běžná cena: 126 Kč 104 Kč Ušetříte: 22 Kč

Olynth HA 0.5mg/ml nas.spr.sol.10ml

Jedná se o humánní léčivý přípravek, takže doporučujeme pečlivé pročtení příbalové informace (tzv. příbalový leták).

1. Co je přípravek OLYNTH HA a k čemu se používá

Léčivá látka přípravku OLYNTH HA, xylometazolin-hydrochlorid, způsobuje v místě svého účinku stažení cév, tím snižuje otok sliznic a následně usnadňuje dýchání nosem a zlepšuje uvolnění hlenů.
K nástupu účinku obvykle dochází za 5-10 minut a účinek přetrvává po dobu 10 hodin.

Přípravek OLYNTH HA je určen ke snížení otoku a zvlhčení nosní sliznice při akutní rýmě, při nadměrné tvorbě hlenu způsobené vazomotorickou rýmou a při alergické rýmě.

Přípravek OLYNTH HA je rovněž určen k urychlení uvolnění hlenů při zánětu vedlejších nosních dutin a při zánětu Eustachovy trubice provázeného rýmou.

OLYNTH HA je určen k léčbě dětí od 2 do 7 let.

Pokud se do 3 dnů nebude Vaše dítě cítit lépe nebo pokud se mu přitíží, musíte se poradit s lékařem.

2. Čemu musíte věnovat pozornost, než začnete přípravek OLYNTH HA u Vašeho dítěte používat

Nepoužívejte přípravek OLYNTH HA

  • jestliže je Vaše dítě alergické na xylometazolin-hydrochlorid nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku (uvedenou v bodě 6).
  • v případě suchého zánětu nosní sliznice (rhinitis sicca), který se projevuje pocitem sucha a šimrání v nose často provázeným drobným krvácením po odloučení zaschlých strupů
  • jestliže Vaše dítě podstoupilo nitrolební operaci odstranění podvěsku mozkového (hypofýzy) prováděnou přes nosní dutinu nebo operaci tvrdých mozkomíšních plen;
  • u dětí do 2 let.


Upozornění a opatření
Před použitím přípravku OLYNTH HA u Vašeho dítěte se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem:

  • jestliže se léčí některými léky proti depresi (inhibitory monoaminooxidázy) nebo jinými léky s možným účinkem na zvýšení krevního tlaku,
  • jestliže trpí zvýšeným nitroočním tlakem, zejména máte-li zelený zákal (glaukom) s uzavřeným úhlem,
  • jestliže trpí závažným onemocněním oběhového systému (např. ischemickou chorobou srdeční, vysokým krevním tlakem),
  • pokud trpí chorobou srdce (např. syndromem dlouhého QT intervalu),
  • jestliže trpí feochromocytomem (nádorem dřeně nadledvin, který způsobuje zvýšení krevního tlaku),
  • jestliže trpí některými poruchami látkové výměny (zvýšenou funkcí štítné žlázy, cukrovkou),
  • jestliže má metabolickou poruchu nazývanou porfyrie,
  • jestliže máte zvětšenou prostatu.

V těchto případech lze přípravek OYNTH HA používat pouze po poradě s lékařem, který zhodnotí prospěšnost léčby u jmenovaných onemocnění.

Tento léčivý přípravek je určen pouze pro krátkodobé použití. Dlouhodobé používání může vést k překrvení nosní sliznice, což může mít za následek opakované nebo trvalé používaní přípravku pacientem (viz Možné nežádoucí účinky).

Další léčivé přípravky a přípravek OLYNTH HA
Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které Vaše dítě užívá, které v nedávné době užívalo nebo které možná bude užívat.

Účinky přípravku OLYNTH HA a jiných současně užívaných léků se mohou navzájem ovlivňovat.
Týká se to některých léků užívaných na zlepšení nálady (inhibitory monoaminooxidázy tranylcyprominového typu nebo tricyklická antidepresiva), které mohou působit na oběhový systém zvýšením krevního tlaku.

Přípravek OLYNTH HA s jídlem a pitím
Přípravek OLYNTH HA lze používat nezávisle na stravovacích zvyklostech.

Těhotenství, kojení a plodnost
Informace pro případ, že by tento léčivý přípravek použila dospělá žena: pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek používat. Použití přípravku OLYNTH HA není v průběhu těhotenství a kojení doporučeno.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů
Informace pro případ, že by tento léčivý přípravek použil dospělý: při dlouhodobém podávání nebo při podání vyšší dávky přípravku OLYNTH HA nelze vyloučit celkové účinky na kardiovaskulární nebo nervový systém. V takovém případě může být snížena schopnost řídit motorové vozidlo nebo obsluhovat stroje.

3. Jak se přípravek OLYNTH HA používá

Vždy používejte tento přípravek přesně v souladu s příbalovou informací nebo podle pokynů svého lékaře nebo lékárníka. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

Pokud lékař nedoporučí jinak, dětem od 2 do 7 let se přípravek podává podle potřeby, nejvýše však 3x denně 1 dávka přípravku OLYNTH HA do každé nosní dírky. Dávkování závisí na citlivosti nemocného a na účinku přípravku. Bez porady s lékařem nepoužívejte přípravek OLYNTH HA déle než 3 dny. Jestliže se do této doby příznaky onemocnění nezlepší, nebo se naopak zhoršují, nebo se
vyskytnou nežádoucí účinky nebo nějaké neobvyklé reakce, poraďte se o dalším používání přípravku s lékařem. Delší používání než 3 dny je možné pouze po poradě s lékařem.

K dalšímu používání přípravku smí dojít pouze po několikadenní přestávce.

Používání přípravku OLYNTH HA u chronické rýmy je povoleno pouze pod dohledem lékaře vzhledem k nebezpečí ztenčení nosní sliznice.

Návod k použití
Odstraňte ochranný kryt. Před prvním použitím několikrát stiskněte rozprašovač, dokud se poprvé neobjeví souvislý obláček aerosolu. Nosní sprej je tímto připraven k dalšímu použití. Při aplikaci stiskněte pouze jednou rozprašovač a lehce vdechněte nosem. Lahvičku s přípravkem držte svisle. Nevstřikujte si dávku přípravku držením nosního spreje ve vodorovné poloze nebo v poloze dnem lahvičky vzhůru. Po použití nasaďte opět na rozprašovač ochranný kryt.

Jestliže jste u Vašeho dítěte použil(a) více přípravku OLYNTH HA, než jste měl(a)
Při předávkování nebo neúmyslném požití přípravku může dojít k těmto příznakům: rozšíření zornic (mydriáze), nucení na zvracení, zvracení, modravému zabarvení rtů (cyanóze), horečce, křečím, oběhovým poruchám (zrychlení tepu, poruchám srdečního rytmu, oběhovému selhání, srdeční zástavě, zvýšení krevního tlaku), poruchám funkce plic (otoku plic, poruchám dýchání) a psychickým obtížím.

Může dojít též k ospalosti, snížení tělesné teploty, zpomalení srdečního tepu, poklesu krevního tlaku až napodobující šok, přerušení dýchání a bezvědomí.

Při těchto obtížích je nutné ihned vyhledat lékaře! Jako první pomoc je možné podat živočišné uhlí.

Máte-li jakékoli další otázky, týkající se používání tohoto přípravku, zeptejte se svého lékaře nebo lékárníka.

4. Možné nežádoucí účinky

Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

U citlivých nemocných může přípravek OLYNTH HA způsobit příznaky dráždění sliznice přechodného a mírného charakteru, které se projeví jako pálení v nose nebo suchost nosní sliznice nebo zvýšený otok nosní sliznice po odeznění účinku léku.

V méně častých případech se může vyskytnout krvácení z nosu.

Vzácně se mohou dostavit účinky přípravku na srdce a krevní oběh, jako např. bušení srdce, zrychlený tep a zvýšení krevního tlaku.

Ve velmi vzácných případech se mohou vyskytnout bolesti hlavy, nespavost nebo únava.

Dlouhodobé nebo časté používání vyšších dávek přípravku OLYNTH HA může vést k pocitům pálení v nose nebo suchosti sliznic, ale i k překrvení sliznic, které se zhoršuje s nadměrným používáním léku (tzv. medikamentózní rinitidy). K tomuto účinku může dojít i 5 dnů po ukončení léčby a po dlouhodobém podávání přípravku může vést k trvalému poškození sliznice s tvorbou strupů (rhinitis
sicca).

Hlášení nežádoucích účinků
Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři nebo zdravotní sestře. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci. Nežádoucí účinky můžete hlásit také přímo na adresu:

Státní ústav pro kontrolu léčiv
Šrobárova 48, 100 41 Praha 10
webové stránky: www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek

Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.

5. Jak přípravek OLYNTH HA uchovávat

Uchovávejte tento přípravek mimo dohled a dosah dětí.

Uchovávejte při teplotě do 25 °C.

Po prvním otevření lze přípravek používat pouze 1 rok.

Nepoužívejte tento přípravek po uplynutí doby použitelnosti, uvedené na krabičce a lahvičce za EXP.
Doba použitelnosti se vztahuje k poslednímu dni uvedeného měsíce.

Z hygienických důvodů se má přípravek zlikvidovat po 4 týdnech od prvního použití.

Nevyhazujte žádné léčivé přípravky do odpadních vod nebo domácího odpadu. Zeptejte se svého lékárníka, jak naložit s přípravky, které již nepoužíváte. Tato opatření pomáhají chránit životní prostředí.

6. Obsah balení a další informace

Co přípravek OLYNTH HA obsahuje

  • Léčivou látkou je xylometazolini hydrochloridum (xylometazolin-hydrochlorid). Jeden ml roztokuobsahuje xylometazolini hydrochloridum 0,5 mg (0,05%).
  •  Pomocnými látkami jsou: natrium-hyaluronát, glycerol, dihydrát hydrogenfosforečnanu sodného, dihydrát dihydrogenfosforečnanu sodného, chlorid sodný, sorbitol, voda pro injekci.


Jak přípravek OLYNTH HA vypadá a co obsahuje toto balení
Přípravek je vyráběn v lékové formě nosního spreje, je balen v plastové lahvičce s dávkovacím zařízením.

Velikost balení: 10 ml

 

Držitel rozhodnutí o registraci
McNeil Healthcare (Ireland) Limited
Airton Road
Tallaght, Dublin 24
Irsko

Výrobce
FAMAR HEALTH CARE SERVICES MADRID, S.A.U. Avda. Leganés, 62,
Alcorcón, Madrid, Španělsko

Další informace o tomto přípravku získáte u místního zástupce držitele rozhodnutí o registraci:
Johnson & Johnson s.r.o., Walterovo náměstí 329/1, 158 00 Praha 5 - Jinonice, e-mail: dotazy@its.jnj.com

PDK3773984
VýrobceURSAPHARM
ZnačkaOlynth
FTSORL - uši, krk, nos
Charakte­ristikaHumánní léčivý přípravek

Přibalový leták Olynth HA 0.5mg/ml nosní sprej 10ml

Přibalový leták si před použitím pozorně prostudujte

Stáhnout přibalový leták

Recenze produktu Olynth HA 0.5mg/ml nosní sprej 10ml

0 %
0 hodnocení
5 0x
4 0x
3 0x
2 0x
1 0x

Diskuze k produktu Olynth HA 0.5mg/ml nosní sprej 10ml

Potřebujete poradit? Neváhejte se nás zeptat v diskuzi

Mohlo by vás zajímat

Zapojte se do našeho věrnostního programu