Reishi
Houba Reishi (lesklokorka lesklá) přispívá k přirozené obranyschopnosti organismu. Rovněž pomáhá k udržení normální funkce oběhového systému a má příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Reishi se často kombinuje s dalšími složkami jako je třeba hlíva ústřičná, cordyceps nebo betaglukany. Nejčastěji je dostupná ve formě kapslí.
Nejprodávanější
Houba Reishi pochází z Asie, konkrétně z Číny. Poměrně vzácně se vyskytuje i v českých lesích. Roste na pařezech listnatých stromů (dub, habr) od května do října.
Její použití v kuchyni je velmi omezené, protože je špatně upravitelná – plodnice jsou velmi tuhé a výrazně hořké.
Reishi obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek - antioxidanty, esenciální aminokyseliny (valin, leucin, izoleucin, methionin, threonin, fenylalanin, tryptofan a lysin), polysacharidy, vitamín B, železo, selen a další minerály především draslík, vápník, fosfor, hořčík, zinek a měď. Mezi další látky obsažené v reishi patří vstřebatelné i nevstřebatelné polysacharidy (včetně vlákniny), glykoproteiny, steroly, triterpeny, polynenasycené mastné kyseliny a enzymy.
Reishi nemá závažné nežádoucí účinky, výjimečně se mohou objevit trávicí obtíže - bolesti a podráždění žaludku, které však souvisí spíše s nadměrným dávkováním.
Užívání se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám, dále lidé s nízkým tlakem a poruchou srážlivosti.