Zelené a bílé čaje

Zelený a bílý čaj se liší od klasického černého čaje způsobem zpracování čajových lístků. Černý čaj prochází takzvanou fermentací / způsob oxidace čajových lístků/ kdežto u lístků které tvoří základ zeleného čaje je oxidace potlačena.  

 

Značka (0)
  • Hledám ...
  • Nebyly nalezeny žádní výrobci
 

Základní pozitivní účinky zeleného čaje

Zelený čaj je pro člověka v mnoha ohledech velmi zdravý, a pokud ho budete pít pravidelně každý den, pravděpodobně se budete cítit mnohem lépe.

Je však třeba zmínit také to, že nic se nemá přehánět, což samozřejmě platí i u zeleného čaje. Jeho nadměrná konzumace může citlivějším osobám způsobovat bolesti hlavy, problémy se spánkem a další. Na vině jsou látky kofein (který zvládne ošálit únavu) a taniny (jiný název pro třísloviny, jenž jsou zodpovědné za specifickou hořkost čaje a vlastně i kávy).

Komplikacím se zaručeně vyhnete, pokud udržíte pití čaje na cca 2-3 šálky denně. U tohoto množství se nemusíte vůbec ničeho obávat a můžete se těšit z celé řady zdravotních benefitů:

  • Protizánětlivé účinky
  • Prevence vzniku rakoviny
  • Podpora činnosti mozku
  • Zlepšení soustředění a paměti
  • Usnadnění spalování tuků
  • Zvýšení výkonnosti při fyzické aktivitě
  • Detoxikace organismu
  • Snížení rizika nástupu demence
  • Antibakteriální účinky – prevence zubního kazu a plaku
  • Vyrovnání hladiny cukru v krvi
  • Pomáhá předcházet vzniku srdečních obtíží
  • Pomáhá při artritidě
  • Zahání únavu a doplňuje energii

Bílý čaj je tvořen mladými listy a novými pupeny, které nebyly podrobeny oxidaci a obsahují malé množství chlorofilu. Bylý čaj je tak vyráběn v mnohem menším množství a je vnímán jako luxusnější a výrazně dražší než klasický černý či zelený čaj. Bílý čaj byl po dlouhá staletí nazýván nápojem císařů, protože jeho pěstování bylo (a dodnes je) velmi náročné, a proto si jej mohli dopřát pouze ti nejbohatší. 

Bílý čaj nemá jen lahodnou a jemnou chuť ale zároveň je díky přítomnosti účinných přírodních antioxidantů obsažených v tříslovinách velice prospěšný lidskému tělu. Antioxidanty zabraňují předčasnému stárnutí, udržují lidské tělo v dobré kondici, pomáhají v boji proti bakteriím a virům, snižují hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, prospívají srdci, kostem i zažívání a zlepšují imunitní systém člověka.

Původ:

Bílý čaj je také získáván z rostliny Camellia sinensis, avšak je zpracováván ještě méně než zelený čaj. Listy jsou obvykle sbírány, když jsou velmi mladé a nejsou zpracovávány oxidací.

 

Chuť a aroma:

Bílý čaj má často jemnou a subtilní chuť s lehčími tóny než u zeleného čaje. Aroma bývá často květinové a delikátní.

 

Zapojte se do našeho věrnostního programu