Léky na kožní problémy

Kůže je největší a zároveň nejviditelnější orgán těla a může být zdrojem diskomfortu, nebo při větších potížích i vstupní branou infekce. Může být extrémně citlivá a alergizující, nebo naopak zhrublá a praskající. Trpět může například ekzémem, mykózou, bradavicemi nebo akné. Každá z těchto situací si vyžaduje individuální přístup zohledňující nejen potíže ale i typ kůže.

Značka (0)
  • Hledám ...
  • Nebyly nalezeny žádní výrobci
 

Problémy s pokožkou

  • Hojení ran patří k běžným samoregeneračním procesům. V některých situacích se snažíme hojení ran urychlit nebo usnadnit, popřípadě minimalizujeme vznik jizev nebo jejich negativní vlastnosti. Trendem v hojení ran je vlhké hojení, které až o 40 % snižuje délku léčby.
  • Kožní mykózy se nejčastěji přenáší kontaktem s nakaženou osobou, popřípadě infikovaným předměty a prostředím. Nejčastěji se proto objevují na nohou, mezi prsty a na nehtech, ale vyskytovat se mohou i kdekoliv jinde na těle. Komplikovanější případy řeší lékař i vnitřně užívanými preparáty. V ostatních případech jsou lékem volby lokální antimykotika ve formě krémů, kapek popřípadě sprejů, například Exoderil nebo Canesten.
  • Vyrážka a svědění jsou nespecifické, ale velmi nepříjemné příznaky, kterými se projevuje řada kožních onemocnění. Mohou se objevit i jako průvodní jev jiných nemocí nebo podráždění kůže, například po bodnutí hmyzem. Svědění a otok, je možné tlumit obklady, popřípadě se používají antihistaminika, jako je například Fenistil. Dlouhodobé potíže nebo zhoršující se průběh je obvykle nutné konzultovat s lékařem.
  • Akné se projevuje typickými kožními projevy nejčastěji na obličeji, zádech a někdy také v dekoltu. V terapii se nejčastěji kombinují léky ve formě krémů nebo gelů a kosmetické přípravky tak, aby se omezil růst bakterií a aby se odstranil nadbytečný maz. Z krémů lze doporučit například Skinoren.
  • Ekzém a lupénka jsou onemocnění kůže, které se projevují na autoimunitním podkladě. Základem léčby je úprava životního stylu, tak, aby se minimalizovaly dráždivé podněty. Dále se používají léky ke zmírnění zánětu a zabránění vysušování pokožky, nejčastěji ve formě krémů a mastí, ale také speciálních přípravků do koupele. Kompletní sortiment nabízí například řada přípravků Linola.
  • Opary a afty se projevují jako malé vřídky a puchýřky. Objevují se nejčastěji při oslabení imunity, stresových situacích nebo při nedostatku některých vitamínů. Zatímco opary jsou způsobeny Herpes viry a k jejich terapii se využívají antivirotické krémy, na afty se používají nejčastěji gely a roztoky urychlující hojení tvorbou mechanické bariéry. Typickými a osvědčenými antivirotiky jsou například Herpesin nebo Zovirax.
  • Bradavice se nejčastěji objevují při oslabení imunity. Ve většině případů jsou dopady pouze estetické, nicméně se může stát, že se objeví na ploskách nohou, kde působí nepříjemným až bolestivým dojmem při došlapu. Kromě chirurgického řešení a vypalování tekutým dusíkem se používají i kožní roztoky na potírání, například Duofilm.
  • Téměř třetina evropské populace má křečové žíly, okolo 60 let pak již téměř všichni. Jedná se o zhoršení proudění krve v dolních končetiných, dochází ke zvýšení tlaku, deformaci cévní stěny a tvorbě křečových žil. Používají se lokální přípravky ve formě krémů a gelů a také tablety s obsahem diosminu a hesperidinu jako například Devenal.
  • Spálená a popálená může pokožka být nejen působením horkých podnětů, ale taky dlouhodobým pobytem na slunci. V obou případech se objevují pocity horkosti, začervenání, případně puchýřky nebo otok. K hojení drobných popálenin se hodí například Bepanthen plus, větší ložiska by měl zhodnotit lékař. 

Zapojte se do našeho věrnostního programu