Léky na teplotu a horečku

Základním způsobem boje lidského organismu s infekcí je zvýšení tělesné teploty. Stejný příznak se ale může objevit i po očkování, nebo při růstu zubů. Každý člověk vnímá zvýšení teploty různě a proto existuje i různě široká tolerance zvýšené teploty, kdy se člověk cítí ještě docela dobře a kdy se naopak dostavuje únava, schvácenost nebo vyčerpání.

https://www.prvni-lekarna.cz/nurofen-pro-deti-jahoda-20mg-ml-por-sus-100ml-ii

Značka (0)
  • Hledám ...
  • Nebyly nalezeny žádní výrobci
 

Jak postupovat při zvýšené teplotě a horečce

Zvýšená teplota těla pomáhá organismu vytvořit nehostinné podmínky pro cizorodé mikroorganismy a tak znesnadnit jejich množení. Proto se snažíme dopřát tělu klidový režim, dostatek tekutin a mírně zvýšenou teplotu obvykle jinak neřešíme. Pokud teplota stoupá a přesahuje 38°C, nazývá se horečka. Při jejím dlouhé trvání nebo dalšímu zvyšování nad 38,5°C  využíváme léky, které teplotu snižují.

  • Zvýšená teplota u dětí má svá specifika. Vzhledem k menšímu a méně vyzrálému organismu jsou děti náchylnější na dehydrataci. V takovém případě se může jednat až o život ohrožující stav. Vždy je proto dobré mít doma zásobu léků ve formě čípků nebo sirupů (pro starší pak samozřejmě i tablet), jako je Paralen, Panadol nebo Nurofen či Ibalgin.
  • Zvýšená teplota u dospělých může být doprovázena nechutenstvím, zimnicí, či bolestí hlavy, svalů a kloubů. Zvláštní pozornost věnujeme situacím, kdy se teplota přidružuje ke zvracení či průjemu, protože indikuje vážnější potíže, a tedy i konzultaci s lékařem.

Zapojte se do našeho věrnostního programu