Léky na trávení

Každého občas zlobí trávení. Po dobrém jídle se může objevit pálení žáhy nebo pocity plnosti. Dietní chyby naopak mohou způsobit průjem, zácpu či zvracení. Každá z těchto potíží může působit značný diskomfort, na všechny ale existují i volně prodejné léky. Zvláštní skupinou je prevence, která míří na játra, žlučník nebo boj s nadváhou.

Značka (0)
  • Hledám ...
  • Nebyly nalezeny žádní výrobci
 

Co vše se týká potíží s trávením

  • Játra a žlučník jsou orgány, které se podílí na trávení a zastávají také nezastupitelnou funkci v detoxikaci organismu. Ke zhoršení jejich funkce přispívá stres, nestřídmá konzumace alkoholu, nevhodné stravovací návyky, ale i některé léky. Typickým lékem pro obnovu jater je Essentiale.
  • Obezita se projevuje zmnožením tukové tkáně a znamená zvýšené riziko vzniku nebo komplikací chorob kardiovaskulárního systému, pohybového aparátu nebo například diabetu. Kromě dietetických opatření a změny životosprávy lze pomoci i některými léky, jako je například Orlistat.
  • Pálení žáhy a překyselení žaludku může být způsobena nadměrnou konzumací jídla, zejména tučného, silně kořeněného, s množstvím alkoholu a cukru. Kromě preventivní opatření, změny jídelníčku a snížení stresu lze doporučit i některé léky, které budou neutralizovat žaludeční kyseliny. Oblíbeným přípravkem je Rennie.
  • Zvracení a nevolnost může mít celou řadu příčin od těch banálnějších, jako jsou dietetické chyby a cestovní nevolnosti, takzvané kinetózy, až po závažnější infekce nebo jiné potíže. Varovným signálem je přítomnost krve - v takovém případě je potřeba vyhledat lékařskou pomoc.
  • Zácpa je obvykle definovaná jako snížená schopnost vyprazdňování. Dochází k němu méně než 3 krát týdně a navíc s obtížemi. Doporučuje se zvýšit příjem tekutin a vlákniny a přidat pohybové aktivity. Krom těchto režimových opatření lze pomoci i některými léky ze skupiny projímadel (laxativ). Doporučit lze v některých případech například šetrný Forlax, jindy je potřeba razantnější Guttalax.
  • Průjem je projevem některé z poruch trávicího ústrojí. Existují různé příčiny jeho vzniku. Mezi nejčastější patří dietní chyba nebo virové onemocnění. Často se přidružují také křeče a nadýmání. Podle příčiny se volí také způsob léčby. Mezi nejuniverzálnější patří Enterol a Smecta.
  • Nadýmání a plynatost je nejčastěji zapříčiněno některými druhy jídla, stresem, vyšším obsahem cukru v potravě nebo obecně nesprávnými stravovacími návyky. Kromě dietetických opatření, dostatku pohybu a pitného režimu existuje i několik léčiv, které nám s tímto nepříjemným problémem mohou pomoci.Doporučit lze například probiotikum Hylak, nicméně nejoblíbenějším preparátem je Espumisan.
  • Při dobrém jídle je někdy potřeba i podpora trávení. Při snížené funkci jater nebo slinivky břišní se často objevují potíže s trávením. Potřebné lze dodávat, například pomocí přípravku Pangrol. Poměrně všestranný přípravek při trávicích obtížích je například Iberogast.

Zapojte se do našeho věrnostního programu