Kopřiva
Kopřiva dvoudomá (latinsky Urtica dioica ) patří mezi naše nejoblíbenější léčivé rostliny.
Listy kopřivy obsahují proteiny, flavonoidy, karoteny, třísloviny, chlorofyl, minerály (železo, hořčík, vápník, křemík, draslík, fosfor), zdroj organických kyselin (kyselinu křemičitou, šťavelovou, mravenčí, octovou a panthoitenovou), aminů (histamin, acetylcholin, serotonin), sacharidy, aminokyseliny, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B9), E, beta-karoten, K a C. Pro léčebné účely se používá oddenek, stonek, listy a květy.
Využití kopřivy:
- Extrakt z listů kopřivy získáváme po zalití horkou vodou louhováním jako při přípravě čaje. Je možné připravit kopřivový výluh i za studena.
- Kořen kopřivy obsahuje velké množství tříslovin. Extraktu z kořenů je tak možné využít jako kloktadla pro své svíravé účinky.
- Z kopřivy můžeme lisovat i čerstvou šťávu a přidávat ji do jarních zeleninových šťáv jako součást očistné kůry. Pozor, tato silná šťáva ale není určena pro děti, těhotné a kojící matky!
- Kopřivový výluh podporuje vylučování moče, prospívá tím i zdraví močových cest, ledvin a prostaty.
- Na přípravu kopřivového čaje použijeme 1 lžičku sušené nebo čerstvé kopřivy na šálek vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat.