Kopřiva

Kopřiva dvoudomá (latinsky Urtica dioica ) patří mezi naše nejoblíbenější léčivé rostliny. 

Listy kopřivy obsahují proteiny, flavonoidy, karoteny, třísloviny, chlorofyl, minerály (železo, hořčík, vápník, křemík, draslík, fosfor), zdroj organických kyselin (kyselinu křemičitou, šťavelovou, mravenčí, octovou a panthoitenovou), aminů (histamin, acetylcholin, serotonin), sacharidy, aminokyseliny, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B9), E, beta-karoten, K a C. Pro léčebné účely se používá oddenek, stonek, listy a květy.

 

Značka (0)
  • Hledám ...
  • Nebyly nalezeny žádní výrobci
 

Využití kopřivy:

  • Extrakt z listů kopřivy získáváme po zalití horkou vodou louhováním jako při přípravě čaje. Je možné připravit kopřivový výluh i za studena.
  • Kořen kopřivy obsahuje velké množství tříslovin. Extraktu z kořenů je tak možné využít jako kloktadla pro své svíravé účinky.
  • Z kopřivy můžeme lisovat i čerstvou šťávu a přidávat ji do jarních zeleninových šťáv jako součást očistné kůry. Pozor, tato silná šťáva ale není určena pro děti, těhotné a kojící matky!
  • Kopřivový výluh podporuje vylučování moče, prospívá tím i zdraví močových cest, ledvin a prostaty.
  • Na přípravu kopřivového čaje použijeme 1 lžičku sušené nebo čerstvé kopřivy na šálek vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat.

Zapojte se do našeho věrnostního programu