Poradna

Vaše zdraví je pro nás na prvním místě. Nasloucháme vám a respektujeme vaše přání týkající se péče o zdraví.

Ať už potřebujete pomoci s výběrem vhodného léku, doplňku stravy či vitamínu, naši lékárníci jsou tu pro vás! Poradí vám nejen s klasickými léčivy, ale mají zkušenosti i s přírodní léčbou, bylinnou terapií, Bachovými esencemi či homeopatií.

Zeptejte se našeho lékárníka

Splněno
Vyplňte Vaše jméno
Splněno
Vložte validní email
Musíte vyplnit Zprávu
Splněno
Zaškrtněte prosím souhlas GDPR
12. Duben 2022
Dobrý den, mám dotaz, odebírám od Vás Arterin 120 tablet. Momentálně ho nemáte na skladě. Můžete mi, prosím, napsat kdy ho naskladníte? Děkujin Žižková
Odpověď lékárníka:

Dobrý den, u Arterinu byla ukončena výroba, lze nahradit přípravkem Arterin Cholesterol s vylepšným složením.

S pozdravem Mgr. Radka Kohoutková

29. Březen 2022
Prosím o radu jaký čaj proti kvasinkám
Odpověď lékárníka:

Dobrý den, onemocnění způsobené kvasinkami (kandidóza) nevyřeší pití čaje - lze využít jako doplňkovou léčbu (čistící čaje s obs. list břízy, červené lapacho, lékořice, Echinacea, lichořeřišnice). Prevence spočívá ve zvýšení imunity těla, omezení sladkostí a bílé mouky. Kvasinky napadají střeva, jícen, žaludek, ústa, pokožku a v podstatě všechny sliznice v těle. Potravou po kvasinky jsou cukry, proto je dobré vyloučit sladké ze stravy. Zařaďte více přirozeně kvašených potravin (jogurty, zelí, jiná zelenina). Dále pomáhá dostatek tekutin, které zrychlují odstraňování škodlivin, jež kvasinky produkují.

Léčba spočívá v podání antimykotik. Při akutním onemocnění se volí lokální přípravky, při chronických a opakujících se infekcích je potřeba navštívit lékaře, který předepíše antimykotika pro systémové užití. Pro obnovení mikroflory jsou též vhodné probiotické přípravky. Probiotika můžete užívat jak lokálně, tak celkově.

S pozdravem Mgr. Radka Kohoutková

8. Únor 2022
Dobrý den. Prosím, děláte ještě kapky Vrbovka v balení 100 ml? Děkuji
Odpověď lékárníka:

Dobrý den, v nabídce máme tato balení:

https://www.prvni-lekarna.cz/zbozi/8594060118406/topvet-vrbovka-malokveta-extrakt-100ml

https://www.prvni-lekarna.cz/zbozi/4678224/topvet-vrbovka-bezlihovy-extrakt-100ml

S pozdravem Mgr. Radka Kohoutková

 

17. Leden 2022
Dostal jsem nabídku na přípravek proti nehtové mykoze EXILOR ve dvou baleních (za 239,- Kč a 220,-Kč ). Z přístupných dat jsem nezjistil rozdíl. Prosím o odpověď která by byla pochopitelná laikovi.
Odpověď lékárníka:

Dobrý den, nejspíš máte na mysli přípravky Excilor. Rozdíl je pouze v aplikaci: ve formě pera nebo roztoku s aplikátorem. Složení je stejné.

S pozdravem Mgr. Radka Kohoutková

17. Prosinec 2021
Dobrý den, prosím chtěla jsem se zeptat, která forma vitamínu C / tekutý, tablety / je šetrnější na žaludek a zda se může brát Lipo C Ascor, když maminka užívá Xarelto? Děkuji moc.
Odpověď lékárníka:

Dobrý den paní Snídalová,

vzhledem k četnosti Vašich dotazů, které jsou místy hodně odborné a my jim věnujeme hodně času, bych se chtěla přesvědčit, že naše snaha Vám pomoci nepřichází nazmar. Pod Vaším jménem neevidujeme žádnou objednávku, tak bych Vás chtěla upozornit že poradna e-shopu slouží hlavně našim zákazníkům, kteří si chtějí objednat a neví si rady (např. užívají hodně léků, mají zájem o naše zboží, ale nejsou si jistí, zda je pro ně z hlediska lékových interakcí vhodné). Prosím Vás o zaslání čísla objednávek, které jste u nás na e-shopu www.prvni-lekarna.cz za poslední rok uskutečnila.

Děkuji a s pozdravem Mgr. Radka Kohoutková

14. Prosinec 2021
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na kvalitní vitamín C s bioflavoidy a zda existuje i v tekuté formě. Děkuji
Odpověď lékárníka:

Dobrý den, uvedené požadavky splňuje doplněk stravy LIPO C ASKOR tekutý lipozomální vitamin C 136ml:

https://www.prvni-lekarna.cz/zbozi/3514495/lipo-c-askor-tekuty-lipozomalni-vitamin-c-136ml

S pozdravem Mgr. Radka Kohoutková

10. Prosinec 2021
Dobrý den, jaký je rozdíl mezi výrobky Prostamol a Prostenal. Chci některý z nich koupit otci a nevím jaký bude lepší.Děkuji Vám za odpověď
Odpověď lékárníka:

Dobrý den, přípravky mají podobné složení, zásadní rozdíl je v tom, že Prostamol Uno je registrovaný léčivý přípravek, prošel řadou zkoušek a studií, kdežto Prostenal je ,,pouze,, doplněk stravy, u kterého se nezkouší učinnost, ale jen jeho bezpečnost. V tomto případě bych tedy volila přípravek Prostamol Uno.

S pozdravem Mgr. Radka Kohoutková

8. Prosinec 2021
Dobrý den, maminka má pocit řezání v žaludku a ve střevech po jídle, v noci ne. Chtěla jsem se zeptat, zda to může ukazovat na žaludeční vředy a jak se žaludeční vředy léčí léky a jak přírodní cestou a zda se může žaludeční vřed při dietě sám zhojit. Děkuji za odpověď.
Odpověď lékárníka:

Dobrý den, bolesti v oblasti trávicího traktu mohou mít spoustu příčin, a nelze takto ,,na dálku,, určit diagnózu. Pokud má maminka bolesti dlouhodobě a neodeznívají ani po volně prodejných lécích (Iberogast kapky, Pangrol, Pancreolan, žaludeční čajové směsi, cholagol...) je vhodné navštívit lékaře, který určí diagnozu. Nemá smysl se tu bavit o vředové chorobě, když není jisté, jestli jí maminka trpí. Navíc vředy mohou být způsobeny různými faktory a od toho se i odvíjí případná léčba.

Běžné trávicí obtíže způsobené např. dietní chybou lze zvládnout i bez lékaře. Existují však některé příznaky, při nichž byste měli lékaře vždy vyhledat:

  • Opakovaně zvracíte.
  • Pokud máte již odpor k většině jídel.
  • Jste dlouhodobě unavení.
  • Rychle a neúmyslně ztrácíte na váze.
  • Když se potíže zhoršují nebo nezabírají běžně dostupná léčiva.
  • Máte-li v rodině závažné nebo dědičné choroby spojené s trávicím traktem.
  • Míváte průjem v noci.
  • Kromě zažívacích obtíží je přítomna zvýšená teplota nebo horečka.

S pozdravem Mgr. Radka Kohoutková

29. Listopad 2021
Prosím o radu na léčbu hlasivek. Občas chraptím a špatně se mi zpívá. Děkuji
Odpověď lékárníka:

Dobrý den, při léčbě je třeba teplo, dostatečně vlhký vzduch a hlasový klid. Není vhodné ani šeptat. Při zánětu v hrdle pomáhají léky, které ředí hlen a tím usnadňují vykašlávání: acetylcystein (ACC), bromhexin a ambroxol (Ambrobene, Mucosolvan). Hlen pomohou naředit i bylinné čaje s obsahem slizu. Doporučit se dá kloktání Vincentky či šalvěje. Vincentku můžete také užívat v pastilkách nebo ji inhalovat. Vhodné jsou i pastilky s obsahem islandského lišejníku. Dále lze doporučit např. přípravky s obsahem panthenolu.

S pozdravem Mgr. Radka Kohoutková

 

26. Říjen 2021
Dobrý den,už měsíc mě trápí na bradě opar na dvou místech.Použila jsem Herpesin a Zovirax, opar se vždy jen trošku zhojí,ale pak propukne znovu a znovu. Můžete mi prosím poradit?Děkuji. Věra P.
Odpověď lékárníka:

Dobrý den,

pokud je to možné, aplikujte mast lokálně až do úplného zhojení (Herpesin, Vectavir, Zovirax...). Zároveň se doporučují vitamíny skupiny B a zinek, které pozitivně ovlivňují funkci kůže. Pokud se jedná o opakovaný výskyt bez výrazného zlepšení, bylo by možná vhodné jednak zkusit posílit imunitu obecně a případně taky uvažovat o systémovém užívání ativirotik - to už je ale varianta vyžadující lékařský předpis.

Děkujeme za Váš dotaz,

s pozdravem

Mgr. Jan Justra

Zapojte se do našeho věrnostního programu