Nadměrné pocení

Co je to nadměrné pocení?

Nadměrné pocení neboli odborně hyperhidróza (ne hyperhydróza) je tělesný stav, kdy trpíte na určitých místech nebo po celém těle nekontrolovanou produkcí potu. Nejčasteji však v záhybech jako je podpaží nebo na ploskách nohou či rukou. Pro některé lidi je typická přílišná tvorba potu v obličeji nebo jenom na čele.

Příčiny nadměrného pocení

Příčiny primární hyperhidrózy jsou neznámé. Nadšení, nervozita či stres mohou vyvolávat zvýšené pocení, u některých jedinců i opačný proces – omezení nebo až zastavení tvorby potu. Dalšími faktory mohou být konzumace pálivých pokrmů, kouření cigaret (příjem nikotinu) nebo příjem kofeinu. Častým přispěvatelem jsou hormonální změny v pubertě, těhotenství či při menopauze.

Co je to pot a čemu slouží? Pot je přirozený produkt procesu ochlazování těla. Je to vodnatý výměšek potních žláz, kterých má dospělý člověk až 4 miliony. Koncentrace těchto žláz je nejvyšší v podpaží, na ploskách nohou, rukou a v záhybech, kde se přirozeně akumuluje více tepla a je tedy nutné tato místa i více ochlazovat. Ačkoliv je hlavním produktem potu voda, obsahuje i jiné látky jako ionty hořčíku, draslíku, chlóru a tuky či bílkoviny. Přesné složení je silně individuální z důvodů rozdílných stravovacích navyků a tělesného stavu. Jedním ze základních řešení nadměrného pocení je používáni antiperspirantů. K nejúčinějším pat­ří

Driclor 20ml roll on

Přípravek neobsahuje žádnou vůni, je tedy vhodný pro muže i ženy bez rozdílu a umožňuje použití dalších parfémů. Driclor je bezpečný a mohou ho používat i těhotné a kojící ženy.

Jsme tým lékárníků, kteří den co den pomáhájí lidem všech věkových kategorií s jejich zdravotními potížemi. Nejčasjší problémy a jejich řešení jsme pro vás sepsali do článku

Zapojte se do našeho věrnostního programu