Oslabená imunita člověka

Přes den je na slunci ještě teplo, člověk se snadno potí, ale vítr již bývá chladný a znovu se může objevit zmiňované nachlazení. A do třetice když podzim a zima postoupí do deště a plískanic nebo mrazů, zvýší se nemocnost, okolo se ozývá kašel a lidé trpí rýmou nebo bolestí v krku, znovu je to nápor na naši sniženou imunitu. Je proto vhodný čas k jejímu posílení.

Výživa a imunita

Na posílení imunity můžeme pozitivně působit několika způsoby. Prvním možností je dodávání dostatku vitamínů. Komplexně působí multivitamínové přípravky. Jsou v nich zastoupeny jak všechny základní vitamíny, tak i minerály, takže mají potenciál zabraňovat i podzimní únavě. Pro imunitu jsou nejdůležitější vitamíny C a D, z minerálů pak selen a zinek.

Kromě vitamínových přípravku je možné doplňovat komplex aminokyselin, oligosacharidů a nukleotidů - tedy stavebních prvků pro utváření protilátek. Tak tomu činí například přípravek Preventan. Díky přímému zásobení se zrychluje a zjednodušuje imunitní odpověď a nemoc nemusí vůbec propuknout, nebo je její délka zkrácena.

Prevence před snížením imunity

Preventivně lze působit na imunitu i jejím “drážděním”. K tomu se využívají různé komerční nebo na lékařský předpis vázané bakteriální lyzáty. Jedná se o výtažky, nebo části buněk některých bakterií, jež detekuje přirozená obranyschopnost, vyhodnotí je jako cizorodé a nastartují imunitní odpověď ve smyslu aktivní připravenosti. Objeví-li se pak nějaký zárodek infekce, je zrychleně eliminován, takže nemusí dojít k propuknutí nemoci.

Poslední a zároveň jedna z nejrozšířenějších možností je přímý zásah do imunity. Takovým způsobem fungují například betaglukany (výtažek z hlívy ústřičné) nebo některé bylinné extrakty (např. z echinacei nebo pelargonie). Tyto látky se přímo váží na buněčné receptory a aktivují je. Tyto buňky pak přímo bojují proti infekci a zprostředkovávají imunitní odpověď.

Jsme tým lékárníků, kteří den co den pomáhájí lidem všech věkových kategorií s jejich zdravotními potížemi. Nejčasjší problémy a jejich řešení jsme pro vás sepsali do článku

Zapojte se do našeho věrnostního programu