Vši a jejich odstranění

Jak poznáte u dětí přítomnost vší

Podívejte se do vlasů a možná na nepříjemného parazita rovnou narazíte. Děti také bývají neklidné, ospalé, nepozorné a často se drbou na hlavě. Na pokožce hlavy se mohou objevit boláky a rozedřená místa.

Pedikulóz – léčba

  • použíjte odvšivovací přípravek

Nejprve použijte přesně podle návodu odvšivovací prostředek z lékárny. Návod čtěte důkladně, seznamte se s možnou nežádoucí reakcí a účinky. Na příbalovém letáku by mělo být rovněž uvedeno, za jak dlouho je nutné odvšivení pomocí přípravku opakovat, pokud se napoprvé nepodaří všechny parazity odstranit.

Obvykle je to za sedm až dvanáct dní. Druhé odvšivení se vyplatí udělat pro jistotu vždy, aby se zlikvidovaly přežívající hnidy a z nich vylíhlé larvy. Léčebná kúra se však nesmí opakovat dříve než za jeden týden, častějším používáním se zvyšuje rezistence vší k přípravkům.

Prříklady přípravků:

parasidose shampooing

pedicap set

Capissan

  • Odstraňování mrtvých hnid

Mezi mrtvými hnidami totiž může být i nějaká živá hnida. Pokud by se ve vlasech vylíhla, během několika dní byste vši řešili znovu. Poté, co jste použili odvšivovací přípravek, musíte mrtvé (případně i živé) parazity z vlasů dostat.

  • Vlasy pravidelně prohlížejte

Jak zařídit, aby dítě vši znova nedostalo? Jedinou prevencí proti vším jsou časté prohlídky vlasů. Pokud dítě chodí do školy, kde se vši vyskytují, je nutné prohlížet vlasy každý den.

Jsme tým lékárníků, kteří den co den pomáhájí lidem všech věkových kategorií s jejich zdravotními potížemi. Nejčasjší problémy a jejich řešení jsme pro vás sepsali do článku

Zapojte se do našeho věrnostního programu