Syrovátka
Syrovátka
Syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Jedná se o žlutozelenou tekutinu, jejíž barva je daná mléčným vitamínem lactoflavinem.
Tato tekutina takřka neobsahuje tuky a soli, na druhé straně však obsahuje množství kvalitních bílkovin, ve vodě rozpustné vitamíny: B1, B2, B12, B6, E, C, dále minerály: hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin, kyselinu listovou a panthotelovou.
Draslík má na starosti zbavení organismu škodlivých látek a zajist í, aby bylo v buňkách přítomno dostatečné množství tekutin. Má také jedinečný efekt při celulitidě.
Bílkoviny obsažené v syrovátce jsou snadno stravitelné a podílí se na stavbě svalů.
Syrovátka je velmi důležitá také pro metabolismus, neboť čistí střeva a podporuje tvorbu střevní flóry. Při vnějším použití skvěle vyhlazuje pokožku. Reguluje její pH hodnotu a stabilizuje kyselou ochranu povrchu těla. Pokožka je tak vyčištěna velmi jemně a šetrně. Syrovátka se používá také k běžnému pití jako syrovátkový nápoj místo mléka. Jíž pouhé dvě skleničky denně zásobí organismus potřebnými vitaminy a minerály. Syrovátku můžeme použít kromě pití také na pleť, ruce nebo do koupele.
Jsme tým lékárníků, kteří den co den pomáhájí lidem všech věkových kategorií s jejich zdravotními potížemi. Nejčasjší problémy a jejich řešení jsme pro vás sepsali do článku